Sunday, March 16, 2014

SINGGANG SERANI.


Singgang Serani


coba dari dapur Cutemamadelicacies
resepi dari DTS

1 ekor ikan tongkol saiz sederhana dikerat 4-5 bahagian.. cuci dan toskan,,kita gunakan ikan selar
2 bijitomato..setiap 1 dibelah 4
2 btg serai dititik
2 keping asam glugor
1 kuib pati ikan bilis
garam secukup rasa
air secukup utk kuah 
hirisan daun sup utk hiasan

bahan yg ditumbuk lumat:
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
3 keping hirisan lengkuas
1sudu kecil lasa hitam biji
10 biji lada padi kampung merah dan hijau.. bolih dikurangkan

Caranya:
Panaskan 3 sudu besar minyak dlm periok.
Tumis serai dan bahan tumbuk hingga harum. gunakan api kecil dan kacau selalu.
Tuang air secukup utk kuah.. dlm 3 cawan. Kacau rata dan biarkan mendidih
Masukkan kuib ikan bilis dan asam glugor. 
Kacau dan masukkan ikan. Biar mendidih hingga ikan masak. Tambah garanm secukup rasa dan masukkan tomato.
Masak sekejap.. rasa.. matikan api. 
Taburkan hirisan daun sup sebelum dihidangkan


Jemput Jemput Nasi Udang Geragau

JEMPUT JEMPUT NASI


 
Sumber: yati
Test & try: cutemamadelica
2 cawan nasi putih
2 awan air 
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 cawan ikan bilis..saya gunakan udang geragau
2 1/2 cawan tepong gandum
1 biji lada besar dihiris nipis jika suka
Daun sup/ daun bawang dihiris halus
sedikit garam
minyak utk mengoreng

Cara membuatkannya:
Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bawang putih dan bawang besar dikisar sebati.

Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati

Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.

Gunakan tangan utk men..jemput cucur ini utk mendapatkanbentuk bebola.. pastikan jari dibasahkan sedikit dgn air supaya mudah. Selamat Mencoba

Friday, March 7, 2014

Home Made Ikea Swedish Meatball

Home Made Swedish Meat
ball
from Azizah:s Kitchen


Meatball Recipe
maaf tuan puanya resepi.. lupa pulak siapa yg empunya.. resepi ini kzah ubahsuai setelah google beberapa resepi

Bahan-bahannya: Boleh dapat lebih dari 30-40 biji depend on the size of the ball.
500 gm daging kisar atau Daging kisar Ramly (yang macam 2 slices daging burger tu) 
1 sudu makan Bawang putih kisar
sedikit halia kisar
1 biji bawang besar Holland – dicincang halus
8 sudu makan Bread crumb – atau biskut Cream Cracker yang diblend
1/3 cawan tepung gandum dalam 3 sudu makan
2 biji telur yang dikocok dahulu
3 sudu kecil serbuk lada hitam
¼ cawan susu segar
Sedikit minyak untuk mengguli
Garam dan perisa secukup rasa

Cara-caranya:
Sediakan periuk kukusan terlebih dahulu.
Mula-mula masukkan daging kisar, bawang besar,bread crumb, lada hitam, tepung gandum, susu, telur dan garam. Uli semua bahan tersebut hingga rata dan sedia untuk membuat meatball.
Letakkan sedikit minyak di atas tangan supaya bahan-bahan tadi tidak melekat. Meatball yang siap diuli dikukus dalam periuk kukusan selama 10-15 minit.. Cara kukus meatball adalah yg terbaik.. jika dibakar Meatball agak kecut dan sedikit keras.

Semasa google resepi kuah meatball, ada 2 jenis. Blackpepper dengan mushroom maka jadilah gravy ni..

Meatball gravy :
2 sudu mkn butter
1 setengah sudu mkn tepung gandum
1 biji bawang besar Holland dipotong dadu dan digoreng sehingga layu tetapi jgn sampai hangit
2 biji tomato sederhana besarnya dipotong dadu
1 1/2 cawan air sejuk, *
100 ml susu segar/susu cair *
2-3 sudu mkn sos tomato *
2-3 sudu sos tiram *

2 sudu kicap manis *

2 sudu sos lada hitam atau serbuk lada hitam*
1 cube pati ayam
1-2 sudu makan gula *
1 sudu makan tepong jagung dicampur sedikit air
serbuk beef gravy segera/ beef cube

Cara-caranya:
1.Goreng bawang besar terlebih dahulu sehingga layu.
2. Cairkan butter lepas tu masukkan tepung gandum, goreng sampai bertukar menjadi warna coklat.
3. Masukkan bawang yang dah digoreng awal tadi bersama tomato
4. Bila dah layu, masukkan semua bahan yang bertanda (*) dan masak sehingga mendidih. Jika terlalu pekat bolih tambah sedikit air..jika cair masukkan air tepong jagung
5. Sejukkan kuah seketika dan blend kuah tersebut supaya lebih hancur. (mungkin ada bawang besar dan tomato yang tidak hancur ketika dimasak tadi)
6. Tuang semula dlm periok dan didihkan sebentar. kacau selalu. Apabila mendidih dimatikan api dan tuangkan atas meatball.

Grillkan meatball yang dikukus tadi seketika , goreng fries dan sedia dihidangkan bersama jem strawberry / blueberry. So, dapatlah makan homemade meatball Ikea.
Bolih dibuat meatball lebih dan dibekukan utk disimpan

Bolih juga digunakan meatball ready made jenama MARINA sedap'' rasa nya seakan2 meatball Ikea.
meatball jenama MARINA secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. pastikan selalu balik-balikkan. jangan sampai hangus.
-kentang goreng secukupnya.

Saturday, March 1, 2014

Ikan Masak Garo Rica

Ikan Masak Garo Rica



Ikan Masak Garo Rica
Tried & tested: Ayu and Me
  • 500 g kepingan ikan tenggiri atau sembarang ikan
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • sedikit garam
  • 8 biji bawang merah (dihiris nipis) - boleh juga dikisar jika suka
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2 sudu besar cili giling/cili kisar
  • 3 helai daun bay (optional)
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • air secukupnya
  • 2 sudu besar kicap manis
  • sedikit serbuk lada sulah
bahan-bahan kisar :
  • 5 ulas bawang putih
  • 6 biji cili merah (dibuang biji)
  • 6 biji buah keras (disangai)
  • 1 inci halia
Cara-cara:
  1. Perapkan ikan bersama air asam jawa dan garam selama 30 minit. Kemudian, gorenglah dengan api sederhana sehingga berkulit. Jangan goreng terlalu lama supaya tidak keras. Ketepikan.
  2. Tumis bawang merah, serai, daun bay, bahan kisar dan cili giling/kisar hingga terbit aroma dan pecah minyak.
  3. Masukkan ikan tenggiri dan kacau hingga tersalut rempah.
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit, kicap manis, garam dan serbuk lada sulah. Masak hingga pekat dan rempah menyerap. 
  5. Hidangkan setelah masak.