Friday, April 11, 2014

KARI SADIN




azizah@cutemamadelicacies

kari sardin

source: myresepi
tried by: cutemamadelicacies


Bahan-bahan ( 4-5 org )

  • 1 tin sardin 425gm - brand apa pun tak kisah
  • 1 labu bwg besar - hiris nipis
  • 5 biji bwg merah - hiris nipis
  • *1 inci halia
  • *4 ulas bwg putih
  • bhn* di tumbuk sedikit kasar
  • 1 btg serai - ketuk aja
  • 1 sudu teh (rata) - halba campur
  • 1 paket kecil srbuk kari ikan
  • 1 - 2 sudu besar cili kering kisar
  • 8 biji cili api - letak sebiji2
  • 2 biji tomato - potong 4/8
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 keping asam gelugor
  • 2@3 biji kentang - kupas kulit/goreng sebiji2/potong
  • garam cukup rasa
  • 2 1/2 cawan air panas
  • nenas..optional (sendiri tambah)
  • daun kari






Cara-cara

  1. Panaskan 1/3 cawan minyak .. agak2 la..
  2. Tumis bhn*, bwg besar, bwg merah, serai, daun kari d ikuti halba campur hingga naik bau & sedikit garing
  3. Masukkn rempah kari(tak perlu bancuh dgn air), kecilkn api - kacau mesra d ikuti cili kering kisar, cili api, asam gelugor & kicap manis biar kejap...boleh letak 1 cawan air panas
  4. Bila rempah naik bau & pecah minyak, boleh masukkn ikan sardin bersama sos nya juga & 1 1/2 cawan air panas - biar kuah mereneh perlahan-lahan dgn api kecil - sesuai rasa garam nya
  5. Agak2 dah ok & kuah pun pekat, masukkn tomato & kentang - tomato 1/2 masak, tutup api
  6. Boleh lah di hidangkn panas2...cuba lah, resepi mudah aja ;)



No comments:

Post a Comment